Forskningsfusket

Jag tror att jag kommer att skriva en del om det här, för det är väldigt intressant. För ett par år sedan så fann man på livsmedelsverkets hemsida påståenden om att kolhydratrika måltider var att föredra framför mer fettrika, eftersom de påstods ge bättre mättnad. Man hänvisade till en vetenskaplig artikel som var publicerad i en prestigefylld tidskrift, nämligen American Journal of Clinical Nutrition. Titeln på artikeln var Consuption of sugar and the regulation of short term satiety and food intake. De hade funnit att bar som får mer än 50g socker i en dryck, 20 till 60 minuter före en måltid, äter mindre riktig mat än de annars skulle gjort. Därför drog de slutsatserna att socker mättar. Notera att forskarna skrev "reglering av korttidsmättnad". Längst ner i artikeln finns dock något litet och finstilt, något som många gärna bortser ifrån. Huvudförfattaren är nämligen ordförande i Scientific Advisory Council of the Canadian Sugar Institute men även medlem i ett vetenskapligt råd som hjälper livsmedelsföretagen General Mills och Heinz. Artikeln var även publicerad i en av livsmedelsindustin bekostad annonsbilaga. Enligt det här så har nog vårt kära livsmedelsverk gjort ett rätt stort misstag, i alla fall utifrån de grunder vi lär oss i utbildningen. Det är även intressant hur det ens kan gå så långt att man rekommenderar något sånt här, till befolkningen i ett land, på sådana grunder. Tror att det är dax att vi borde vara kritiska som kosumenter också och värdera det logiska tänkandet ibland före råd som verkar okloka.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Karin Wiberg

& Mysteriet om den försvunna positiva derivatan.

RSS 2.0