Bra dag!

Vips så är jag 100 000kr rikare! Nej, skämt å sido. Vi har varit på möte om lägenheten och skrivit kontrakt idag på morgonkvisten :) det känns väldigt bra och tänk vilken tur jag har som har så snälla föräldrar! Känner mig lite bortskämd. Det var också trevligt att träffa mamma som var här på blixtvisit.

Nu sitter jag på ett café och äter frukost i väntan på att affärerna ska öppna. Har lite ärenden att uträtta och fick igår reda på att jag kan ta ledigt hela dagen idag! (Med undantag för lite matlabkörningar på datorn hemma). Det är i varje fall himla mysigt och det är nog på tiden att jag gör som i BA, fast här hemma. Njuter lite mer av vår mysiga stad! Ska bara skaffa mig lite varmare kläder ;)

Sömn,

Idag är jag så trött att jag måste göra saker hela tiden för att inte somna. Men har haft en intressant dag trots allt med trevligt lunchsällskap, och snart blir det middag med mamma och syster. Kommer nog att sova gott sen!

Dag 3 hemma,

och sömnbristen är konstant. Ögonen är röda varje morgon när jag stiger upp och det regnar hela vägen till skolan. De kör hårt med en, de här dagarna. Men ikväll ska jag vila!

Typiskt,

Fick skjuta upp mitt föredrag till obestämd dag. Haha ja alltså... Men det är intressanta föreläsningar på dagarna iaf. Om än påfrestande.

Trött, trött, trött...

Det har i princip regnat sen jag kom hem. Och igår i skolan var det rätt intressant, men idag alltså. Jag satt uppe hela kvällen igår och jobbade med min presentation som jag har det sista vi gör, idag. Och hittills är det vansinnigt kallt här. Så kallt att jag nu har två tjocka tröjor på mig. Den jag fick av pappa och den andra är en med fleece på insidan, har tjocka kängor och fryser fortfarande... Tur att jag har regnbyxor att cykla med i alla fall! Usch vilket väder alltså, och usch för en sån här rivstart. Jag är verkligen bitter, eller mest trött och behöver vila lite. Eller träna. Och hoppas att det slutar regna snart... Och att jag lyckas med min presentation ändå trots att jag aldrig varit såhär dåligt förberedd någonsin... 

Snart hemma...

Trots att jag räknat med att ha massor av tid tillgodo på flygplatsen i BA, så blev det inte så. Bussen blev väldigt försenad och jag blev himla nervös över att jag ev hade missat incheckingen. Så hittade jag bara saker på internet som sa: "EZA är kaos, man behöver 3h bara för att ta sig gaten...". Men jag hann! Precis lagom till boardingen! Hade längtat efter att spendera mina sista pesos på god middag, men fick istället äta på flyget. Har nog aldrig ätit flygplansmat med sådan aptit.

Sov himla dåligt så dagen efter i Atlanta blev tung. Jag insisterade på att besöka staden, eftersom jag hade 11h på mig och det blev en konstig upplevelse. Jag var där rätt tidigt på morgonen och stan var helt tom. Bara mörkhyade hemlösa och jag. Det var inte riktigt så jag hade förväntat mig USA. Det var visst dagen efter thanksgiving och sån superreadag (black friday)... Och tog fel på tiden så åkte till flygplatsen långt innan jag hade behövt. Men det var också trevligt, jag storshopade på body shop som hade bra erbjudande: ta 3 för 30 dollar... Av allt... Något som gav mig massor med problem i Amsterdam sedan.

Men jag hade himla tur och lyckades knöla ner allt i min handbagageväska och checka in den. Men då fick jag inte ha något handbagage på flyget. Och såklart tänkte jag inte på att jag hade tandborsten i den väskan heller, så man är lagom fräsch nu! Men jag är glad att det löste sig utan 55euro i avgift eller kastade varor!!

Skaffade mig rätt snabbt nya saker att bära på i Amsterdam, som hade julstämmning! Kändes lite konstigt att komma från jättevarmt till jul men också härligt!

Nu väntar jag på taxin i Linköping, 2 nätter på flygplan har satt sina spår.
Kramar !

Kort, snabb sammanfattning!

Hej! Jag blir lite känslosam nu när det är min sista halvtimme här. Men tänkte ändå sammanfatta lite om lite: Jag har träffat många olika typer av människor här, och konstigt nog verkar alla ha gjort något helt annolunda än den andra. Sen jag kom hit har jag träffat:
- De på labbet såklart
- En tjej från Danmark som gör precis det jag gör
- En spanskalärare, härifrån
- En projektledare för de 4st enda boende under sommaren på Antarktis, från Nederländerna
- En designer (som desginar interiördelar till BMW) från Tyskland
- En maskiningenjör för Audi från Tyskland (såklart)
- Två doktorander härifrån
- Ett basketbollsproffs från Florida
- En entreprenör som äger massor(!) av företag online, från USA
- En plastikkirurg från Rom 
- En ekonom från Frankrike
- En som jobbar på hostel, härifrån
- En fotograf från Barcelona
Bland annat... Tycker att det är lite komiskt att de verkligen sysslar med så olika saker, de som jag träffat här. Sen är de många jag träffat som bara reser runt också, och som har slutat sina jobb tillfälligt.

Så ja, det var det! Jag är återigen otroligt tacksam för den här resan. Jag har fått många upplevelser om hur det är att inte bo i Sverige. Och vi inser nog inte alltid hur bra vi har det...

Packning,

Mitt problem är nu att jag hoppas att saker inte går sönder i mitt bagage på vägen hem... Har för mycket saker för att ta i handbagaget så måste lägga en del av dem i ryggsäcken. Och jag hoppas att det inte blir problem i tullen på väg till USA... För jag har lite ätbara saker med mig...

Och allt ska också få plats. VI får snart se hur det går :P

Igår tänkte jag för första gången att jag ska förbereda min kropp för lite handbollsträning. Så jag gjorde en övning för vristerna, endast 10x3, och det var inte speciellt jobbigt. Men, jag har haft kramper hela natten i vaderna. Otroligt vad dåligt tränad jag är alltså, och nu vet jag också att jag måste ta det lite försiktigt och låta det ta tid... Men ni som känner mig vet att jag är otålig. Så idag blir det nog någon annan övning lite lugnt och försiktigt så får vi se hur jag mår på vägen hem sen :P

Har också börjat använda en yoga-app på telefonen som har program som man kan följa. Man kan välja hur lång tid man vill att passet ska vara och hittills har jag bara testat 20min versionen, men känner redan nu efter några gånger att den börjar ge resultat. Och det bästa är, att 20 min har man nästan alltid tillgång till. Och man blir så otroligt avslappnad, så det är perfekt på kvällen innan man ska lägga sig. Så jag ska försöka hålla i min nya vana även när jag kommer hem. Det är en god tanke i alla fall.

Swedish House Maffia,

Jag är så avundsjuk på de som ska på Swedish House Mafia på lördag, eller nu i helgen. Jag hade hemskt gärna velat vara där.

"Eay, pray, love"

Jag var precis och provade nattlinnet i affären här intill. Jag har kikat på det i snart en vecka, och det var verkligen vackert. Och dyrt. Tankarna går då genast till eat, pray, love och jag känner det som att det här är min motsvarighet till Rom. Och med skillnaden att jag åker hem emallan mina resor istället för till indien, men det är inte långt ifrån ;)

Dagen slutade mycket bättre än den började i alla fall! Jag har köpt och gett present till Alejandro och vi ska äta middag ikväll ("tidig middag, 20/21-någonting"), och ta farväl. Jag har egentligen inte spenderat så mycket tid på labbet, eller träffat dem där så mycket men det har varit trevligt det som varit i alla fall. Och jag är så tacksam för min tid här. I morgon ska jag bara försöka hitta de sista i souverirväg och försöka få ner alla mina saker i resväskan. Lättare sagt än gjort! Och kanske ta mig en riktigt våffelbrunch på cafet! Det här med storstad är inte alls så dumt, under en begränsad tid i alla fall :)
 
Vem vet, kanske Rom är min nästa stad? Har i alla fall lärt känna en ung, snygg plastikirurg som bor där, som jag kan hälsa på. Eller kanske Paris? Only time will tell. Just nu längtar jag mest hem! 
 

Apple quote,

“Here's to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They're not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can't do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.”

For the very first time,

Nu är jag sådär stressad igen, som bara jag kan vara. Eller mamma också. Jag har nog ärft den delen från henne. Och jag hatar att känna såhär. För det blir verkligen inte bättre av att vara stressad och få panik. Tidigare hade jag en sambo som var himla duktig på att lugna ner mig. Nu har jag inte det längre, och det märks också på mitt humör. Jag saknar det fortfarande, varje dag. Det har nog varit bra för mig att vara här och få lite annat att tänka på ett tag, men nu åker jag snart hem igen.

Jag har stressat runt så länge jag kan minnas, och har aldrig tid för det som egentligen är viktigt. Vilket inte gör det hela mindre stressande. Men i vår ska jag i alla fall ha semester. En välförtjänt semester! Jag kan inte ens minnas senaste gången jag hade semester, på riktigt! Det är nog 4 år sen, eller 5. Så himla dumt! Inte konstigt att man blir stressad.

Att plugga är som att vara ledig, för vissa. Eller som att aldrig vara ledig, och jag vet att vi är flera som kämpar med det här... Jag längtar efter den dagen jag bara kan jobba. Och lämna jobbet på jobbet när jag åker hem. Det var det som var så fantastiskt i somras. För även om jag jobbade mycket så var jag också ledig när jag inte jobbade. Och visst har jag hört folk säga det förut, men jag har inte märkt det så tydligt själv innan. Som en försmak på det goda livet. Men då var det också sommar och "sol" i vårt kära land. Ska försöka hålla kvar solen inom mig nu när jag kommer hem. 
 
Så även om jag nu är stressad över vad som väntar när jag kommer hem (eller mest över deras framförhållning), så valde jag en bra månad att vara borta på. November. Det är precis som min moster brukar säga: Att man önskar att man bara kunde åka bort hela november. Sagt och gjort, så får vi snart se om det gav någon effekt! 

About coffee,

Jag och min handledare här nere, Alejandro pratade om kaffe. Han sa att smarta människor dricker kaffe, och då frågade jag om jag då var lite korkad som inte gjorde det, och fick till svar:
"You're not stupid, you just havn't seen the light yet"

 

Back to business...

Usch, nej det var inte alls så kul att komma tillbaka hit. Eller det är rätt tomt här nu, så det är lite ensamt igen. Ska bli kul att komma hem igen och träffa er alla! En sak som är mindre kul är att jag såg att vi har en två veckors workshop inkl helgen, när jag kommer hem. Lagom kul. Jag ska enligt schemat också hålla ett föredrag om mitt projekt redan på tisdag(!). Jag undrar hur detta kommer att gå... Ingen har heller berättat det här för mig. Kommunikationen är inte på topp. Så det känns sådär...

"Det är valar vid stranden" - Sista dagen i Puerto Madryn

Jag tänkte bara gå och köpa vykort och sitta vid stranden och skriva dem, när försäljaren sa att det var valar ute vid stranden! Behöver jag säga att jag inte skrev ett ord. Fantastiskt! Det var flera stycken och den var hyfsat nära stranden. Jag som trodde att det var något slags turistmotto: "Jag lovar, ni kan se valar från stranden". Men det var faktiskt sant! Fick såklart inte så bra kort med min kamera, men lyckades fånga ett coolt ögonblick:

Den bakre valen är mitt i ett jätteskutt!!! Otroligt! 
 

 
 

Penninsula Valdes och Valsafari! :)

Min sista hela dag här i Puerto Madryn spenderades på en heldagstur ute i naturreservatet Penninsula Valdes. Här såg vi alla möjliga djur och dagen avslutades i Punta Pyramides för att åka ut med båt på havet och leta valar. Även de här platserna låg långt ifrån staden jag bodde i så sammanlagt blev det nog 400km i bil... Så här i efterhand så var inte själva naturreservatet så kul, eftersom jag redan sett flera av djuren på mycket närmare håll redan, men det är lätt att vara efterklok! Var trött även denna dag då jag stannade uppe länge och pratade med tjejen som jobbade på Hostellet som jag bodde på. Jättetrevlig! Och hon hade släkt i Sverige, men aldrig varit här. Kvällen innan så blev det också sent då jag träffade en italienare, en tysk och en amerikan för middag. Men det tog ett bra tag innan en av dem dök upp... Men det slutade bra, eller med att jag suttit i tuggummi och hade en stor fläck i baken, haha. Typiskt! 
 
Den här dagen såg vi massor med olika typer av djur, bla flamingo, mara (deras slags hare/räv), strutsar, deltadjur (coolt, trodde bara att de fanns på film. Nu har jag den på min egen film!), pingviner, sjöelefanter och valar. En bra dag :) 
 
Mitt hostel, El Retorno, som var väldigt hemtrevligt
 
Sjöelefanter igen, de ser nästan ut som stenar såhär på håll
 
Men vackert är det! :) 
 
Vi gick små bitar på små stigar, som omvänxling mot bilåkandet... 
 
Vi hittade en färglad ödla
 
 
Familjen struts hälsade på på nära håll
 
 
Coolt! Synd att jag bara fick honom på kort bakifrån. Men har en film på hur han springer :) 
 
På väg på valsafarin, jag och min rumskamrat på hostellet. 
 
Stranden
 

 
 
På väg upp i vår båt. Inte ofta man går på båten på land, och sen åker traktor ut i vattnet(!) 
 
Några på väg tillbaka
 
Och titta!! En valfena! De var mycket större än jag förväntat mig! Och de var mycket häftigare att se än vad jag trott. Innan tänkte jag mest: "Hur kul är det att bara se en fena?!". Men man ser inte bara en fena, det är bara det som syns på bilderna ;) Det är för övrigt jättesvårt att få bra kort på sånna här grejer :P 
 
 Wow!! 
 
Wow!! De var mycket mäktigare att se dem än vad jag trodde! 
 
Det som har varit kul med det här stället är att det aldrig har varit frågan "om man får se val" utan snarare hur många man får se. Fantastiskt!! Vi såg två eller tre st under vår tur. Och såg till och med en som hoppade!! Och jag lyckades fånga det på film, men vet inte hur man lägger upp det här..
 
Ännu en traktorbild, med vacker bakgrund! :) 
 
Tack och hej! 
 
 
 
 
 

Punta Nimfas,

(Nu äntligen fungerar datorn igen!) Efter snorklingen tog jag en liten lunchpaus innan det var dags för nästa trip. Puntas Nimfas, ett område där det finns en strand med "sea elephants" (jag kan inte komma på den svenska översättningen, gör någon av er det, så berätta gärna för mig :P). Det var 1,5 timmes bildfärd på en riktigt guppig väg och med en bil utan stötdämpare (åtminstonde kändes det så) så kom vi fram till en stor klippa, och fick klättra ner i en skreva för att ta oss till stranden. Där kunde vi gå runt och titta på dessa jättedjur, och de tittade så nyfiket på oss. 
 
 

Stranden
 
Klättringen på vägen ner
 
Söting! 
 
Ugh?! :) 
 
 
Haha, det var fler än jag som var trötta! 
 
Storelefant
 
Tjena! 
 
Beautiful!
 
En till söting
 
En till trötter
 
Sweet!
 
Och så söt! Klappade i händerna när jag tog den här! 
Jag träffade en kille från Barcelona som sagt upp sig från jobbet och är ute och reser i ett år. Wow! 
 
En guide jag hade dagen efter berättade att sjöelefanterna ligger helt stilla i 1-2 månader när de är här för att ömsa skinn. De äter då ingenting alls och går ner rätt mycket i vikt, därför ligger de helt stilla för att inte slösa på energi. 
 
 
 
 
 




 
 
 

Tokigt!

Idag har varit en lite seg dag. 12h tur med rätt tråkig första halva, men sen var vi på havet och letade valar. Det var fantastiskt! Hade tänkt att skriva lite mer om det hela men min dator fungerar inte... Typiskt att dagen skulle sluta så! Tur att jag har en bra telefon (stort tack!). Är helt slut idag igen, det blev ingen vila igår heller för att tjejen på hostellet var så trevlig. Så under min vistelse här har jag sovit lite och levt på mackor/pizza, men är ändå glad. Och otroligt avundsjuk på alla jag träffar som reser i ett år!! Eller bara reser runt i detta land. Det vill jag också göra!

Snorkelling with sea lions,

Den här storyn har ni också redan hört det mesta av. Vi snorklade på ett ställe där sjölejonen höll till och det var helt otroligt. Jag har inte alls många bilder ifrån det här, eftersom att jag befann mig i vattnet. De tog kort och filmade som kan kunde på köpa för hutlösa 150 pesos (ca 225kr), och jag var och kollade på "filmen" nyss. Hemsk. Haha, så det blev inge bilder därifrån idag. Men lägger ändå upp några av de jag har. 
 
Det här är jag och Chistoph, från Tyskland. Vi träffades på bussen från Buenos Aires och har hängt ihop sen dess här nere. Men nu är det slut på det, för han far iväg mot nya platser i morgon, medan jag ska på valsafari :)
 
En av de få bilder jag har på sjölejonen, men söta är de!
 
The crew och vi som var med
 
Whales! Man ser det inte så tydligt här, men oj vad stora de är! 
 
De hade något konstigt som växte på dem, men vilken vy med staden också i bakgrunden! 
 
Fenor
 
Stadsvy från båten och den numera obligatoriska svarta pricken :P 
 
Avstigning från båten

När jag kom dit i morse och han berättade att det var 12grader i vattnet så blev jag lite nervös. För jag minns Azorernas "simma med delfiner"-tur, där vi frös så vi skakade hela tiden. Men här hade vi som tur var våtdräktens "vinterkläder"; Tjocka hängselbyxor med tillhörande jacka, strumpor, "skor", huva och handskar. Och det var inte alls så kallt! :D Men fick sjukt ont i magen, precis som gången på Azorerna. Så det kanske inte var så varmt ändå ;) 
 
 
 
 
 
 
 

Ordentliga inlägg nr 1: Punta Tombo

Hej! Nu är jag fullständigt utmattad igen, jag som trodde att det skulle vara lite avkopplande att vara iväg. Icke men också väldigt trevligt. Igår var jag som jag berättat i Punta Tombo, den största pingvinkolonin som finns här. Enligt chauffören finns där 600 000 pingvinger, men man ska vara lite självkritisk mot vad de säger, deras engelska kan omvandla det till vad som helst. De lever iaf där den här tiden på året, när de inte är i Brasilien. Jag som trodde att de gillade kallt klimat! De låg i sina små bon som fanns under varje buske, i princip, i den "gröna öknen" som landskapet ser ut som. Det är otroligt torrt, men det finns ändå en slags buske som växer där. Och pingvinerna ligger alltså där, under sin buske eller i sitt hål i marken och vilar/ruvar. Otroligt.
 
En av alla pingviner som kliade sig
 
Några pingviner i deras hålor under busken
 
Pingvinmamma med nykläckt unge
 
En bild av busk-öknen och dess pingviner
 
Jag kan också bjuda på den verkliga bilden av stället:
"Så som det faktiskt såg ut." Men faktiskt så hade vi turen att undvika de värsta folkmängderna, som ni ser på bilden. Den är tagen på våg hemväg. 
 

Som ni kanske också har noterat så har jag en svart fläck i högra hörnet av alla bilder. Och tyvärr så har min lins gått sönder, så det är inget jag kan torka bort. TYVÄRR! Så det blir till att införskaffa sig en ny kamera inför nästa resa... Och nya skor! Har gått ut springskorna totalt! Och komiskt nog så är kameran och springskorna lika gamla. 3,5 år på nacken har de. Även om jag kunde önska att de kunde hållit ett halvår till...
 
 

Sea lions!

Nu har jag lite tid över! Idag har vi strålande väder, sol och knappt någon blåst. Jag gick upp tidigt för att de hade tidigarelagt en tur där man kunde snorkla med sjölejon, och det var verkligen häftigt! Som att vara i ett stort akvarium på zoo. Fast det var på riktigt. Och en bet mig handen. De var väldigt lekfulla, de små. På vägen hem hade vi också himla tur. Delfindelen av turen jag gjorde igår var inställd pga vädret, så jag blev extra glad när vi såg delfiner idag! Och dessutom två valar(!). Jag har aldrig sett varken val eller sjölejon tidigare så det var verkligen häftigt! Och idag var inte ens min valdag :D

Här var vi idag och snorklade! :) 
 
Vädret, havet, båten och gruppen
 
Det var inte bara pingviner som levde på Punta Tombo utan även Lamadjur också! :) 
 
En solande (läs sovande) pingvin! :) 
 
En till riktig njutare! 
 
 

Inslag,

Igår flyttade det in en familj från frankrike i mitt rum, och de hade sett valar från stranden(!) när de var ute och såg sig omkring. Tänk vad häftigt! Det blir nog inga valar för mig idag, men däremot hoppas jag att sjölejonen är vakna. Tänkte leka med dem idag! Och sea elephants (vet inte vad översättningen är..) så trots lite sömn blir det nog en bra dag.

Punta Tombo!

Vi såg massor av pingviner idag :D Tänkte inte riktigt på att 200km bort är en lång sträcka, så mestadelen av tiden spenderades i bilen, men de var himla söta! I morgon ska jag simma med sjölejon, det kommer att vara himla kallt, men jag ser fram emot det! Idag är jag jättetrött och ska strax iväg och äta middag. Återkommer nog med någon bild om jag hinner :) 

Puerto Madryn!

Hej! Nu är jag äntligen här (och det är på tok för sent och jag borde sova). Har träffat två trevliga killar från tyskland och italen som jag har hängt med hela eftermiddagen och så har jag bokat en tur i morgon. I morgon blir det pingviner! Hinner inte skriva mycker mer nu, men hoppas att min dator hinner köra en körning för projektet inatt. Det behöver jag :P Hittills är det här stället fantastiskt! Och bor på ett mysigt hostel, får se hur natten blir.. Återkommer om detta! :P Haha, god natt med er där hemma! 

Resdag!

Idag bär det av mot Puerto Madryn! Det ska bli jättekul samtidigt som jag kommer att sakna några av dem jag lärt känna här lite. Men jag kommer ju tillbaka sen :) På biljetten står ingen avgångsplats för bussen utan bara "fråga dem där...", så det ska bli intressant. Hoppas att någon vänlig själ pratar engelska.

Hoppas också att jag ska kunna jobba lite där nere. Jag behöver det... Hoppas också att få plats på en tour där man får snorkla med sjölejon! Tänk vad häftigt! :)

Men först 18h på en buss i sydamerika. Det ska också bli intressant, bussen har två barer, så jag ska inte behöva törsta iaf :) Nu är jag sådär nojig som jag alltid är innan jag ska resa iväg, har nästan allt klart flera timmar innan det behövs och sen bara väntar och är lite nervös för hur jag ska ta mig dit. Men det löser sig nog. Det brukar göra det.

Citat!

Från en argentinsk man, 30årig ekonom:
"This country is like a lab, and we are the rats..."
 
Från en amerikansk basketbollstyp i 30års åldern, (I typisk amerikansk svart hiphoparstil):
"You gotta have the SWAG man, thats what I miss!" 
Och sen förklarade han det här med swag, och det är nice! :) 

Lyckligare nu,

Har haft ett låångt möte med mina handledare såhär på morgonkvisten. Mest pga tekniska skäl, men vi lyckades lösa mitt problem så nu är jag på banan igen. Har en del del jobb att göra, och förhoppningsvis ska jag ha fixat det värsta innan jag far i morgon.

Söndag,

Idag sov jag himla länge, precis som min amerikanska granne gör varje dag, till klockan 13. Men somnade nog inte förrän efter 5, så det var en välbehövlig vila. Tog mig en långfrukost innan jag gjorde ett kort yogapass, något jag gjort nu i några dagar. Jättemysigt med min trädutsikt! Sen har jag tvättat mina kläder igen, så nu är tvättmedlet slut! Jag ska verkligen tvätta allt när jag kommer hem sen. Det är nog jätteäckligt trots att jag tvättar, sist rann det mörkt vatten från de nytvättade kläderna...
 
Menmen det är inte lång tid kvar så jag klarar mig fint! Under kvällen begav jag mig ut till de delar i Palermo Soho som jag inte. Och så många hippa klädaffärer det finns här, och otroligt vackra butiker. Jag har inte riktigt råd att handla där men det är härligt att bara se butikerna och cafeerna. Så nu har jag både fått lite nya vyer och en bra lång promenad. 
 
Hittade ett "apotek" :) Synd att det mest smakar parfym...
 
Och den nyttiga pizzan ;) 
 
 
 

One night out,

Och ja, det blev en utekväll tillslut. Jag hade himla roligt. Det blev ingen tango dock, men det gjorde inte så mycket. Så nu har jag upplevt både asado och en utekväll på Honduras. Med en tysk kille som jobbar med att frakta stamceller till olika delar av världen. Denna stad är full av människor med olika typer av ändamål... Och här i stan så börjar festen kl 04.00... Ugh! Jag gick hem då. Men tyckte verkligen att det fick räcka. Har haft en bra kväll som den är ändå. God natt, och god morgon.

Lördag i Palermo Soho,

Först bilder från häromdagen bara för att ge exempel på hur regnigt det var här och på bilstandarden i landet. 
 
Bil full av rost...
 
En liten del av gatan fylld med vatten och en standardlastbil här i stan.
 
I morse så var ju tanken att jag skulle leta biljett till creamfields, men sen fick jag ett mejl från en tysk på couchsurfing som ville ha sällskap, så vi bestämde oss för att ses lite senare och testa att dansa tango på en Milonga. Det är ställen som är ungdomliga, där man dansar någon liknande dans, fast med skillnaden att de är ett uteställe. Så jag hoppas att vi kommer iväg dit, för det vore verkligen kul att se! 
 
Jag hittade också till min lilla bookshop som jag letat upp på internet. Gud så mysig! Synd att de flesta böcker var på spanska... Men jag hittade två på engelska som jag köpte, som jag kan ha på mina bussresor sen. Lite svårt bara att kika på böckerna på de övre hyllorna. Tror också att de har ett café längst in, så jag kanske får komma tillbaka hit, om jag hinner. 
 
 
Bookshopen
 
Sen snubblade jag på ett urmysigt cafe/resturang/bar som jag bestämde mig att luncha på. Och fick mig även en liten pratstund med systeryster hemifrån. Jag blir lite orolig och hoppas att hon ska må bättre snart!
 
 
 
 
 
De är alltid så gulliga när de ska försöka förklara saker om menyn. Och de här hade en himla trevlig meny med stora rätter, små rätter (som man behövde minst två av, och som ni ser två st på bilden) och sen hade den någon slags brunch med ägg och bacon, te och något sött till. Jag förstod som vanligt inte mycket av menyn, så valde två små rätter beståendes av bara potatis, som tur var kunde hon så pass mycket engelska att hon kunde varna mig ;) 
 
Sen hamnade jag på en marknad och spenderade massor med pengar. Saker är rätt dyrt här, till och med på marknader. Och maten, men ibland kan jag unna mig det! 
 
 

Om jag har tur att få en biljett,

så ska jag gå på creamfields imorgon! Det är som en jättestor festival med massa kända djs. Synd bara att Swedish House Mafia har lagt ner! Men en av deras medlemmar skulle vara där. Samt många, många andra. Så jag håller tummarna :)
 
http://www.creamfieldsba.com/index.php
 

Lat regndag,

Idag har jag inte alls mått så bra. Var på väg in i Palermo mot en mysig bokaffär och cafe som jag letat upp, men kom inte längre än att skriva ut min biljett, ta ut pengar (lyckades för första gången på första försöket i bankomaten, haha) och försöka att köpa allergimedicin. Sen insåg jag att jag både var på tok för fel klädd för en regnig dag och det var många saker som blåste in i ögonen. Inte så skönt. Så på eftermiddagen har jag suttit och ätit lunch på resturangen rätt över gatan och nu har jag bytt den mot cafeet på hörnet. Och det är så mysigt, att man får en hel kanna med te när man beställer te! Men jag har fortfarande inte så mycket för mig, som ni kanske märker på antalet inlägg här idag, haha.  

Inte så månaga dagar kvar i staden.

Häromdagen frågade min granne, Grant, mig om jag skulle kunna tänka mig att komma tillbaka till den här staden. Då svarade jag blank nej eftersom "då har jag ju redan spenderat en månad i den här staden, och det finns ju massor med städer eller andra områden som man också skulle vilja besöka". Men nu har jag nästan ändrat mig lite. För här i stan finns det så mycket att göra, att en månad inte räcker till. Och det finns även andra delar av landet som jag också gärna skulle besöka. Så jag tror att om jag skulle åka tillbaka hit så skulle jag ändå känna mig lite som hemma, men ändå ha massor kvar att upptäcka. Och efter att ha tillbringat några veckor här så har jag också ändrat min åsikgt angående spanskan.. Det vore rätt coolt att kunna snacka som dem här. 

Roligheter på hemmaplan,

Och titta vad min Holländska rumskompis på IMT på sjukhuset har hittat i Linköping. Haha, vi kanske inte heller är så klyftiga som vi ibland kan tro. Hon kommenterar detta med:
 
"no cars are allowed here, but I was slippery! So half of the sign is correct"
 
 
 

Nyheter från staden,

Intressant hur man kan vara helt ovetandes om vissa saker trots att de sker så nära: 

Igår var en den massiv protest på flera håll i staden, här är en bild från en av de centrala platserna, the obelisco. De protesterar mot regeringen, och deras president Christina. 

Och här kommer en dagsfärsk nyhet, det är översvämning pga av regnet, i området Belgrano som gränsar till området där jag bor. Och visst märker jag av regnet, men här har vi inga översvämningar av det här slaget... 

 

Tagen från Buenos Aires Harald. "The arrival of today's torrential rain came after a week of intense heat in Greater Buenos Aires and the city centre with temperatures reaching highs of 37 degrees.

Så över en natt har den på tok för varma värmen flytt sin kos och ersatts av betydlige kallare väder med kraftiga regnskurar och blåst... Och formatet på det här inlägget är lika varierande som vädret. 

 

Puerto Madryn,

Nu är resan bokad! Kommer åka buss tor 18+18h men det är över natten så det går nog bra. Kom också väldigt 'billigt' undan jämfört med flyg och hostellet hade extraerbjudanden på turer, så det verkar lovande, samtidigt som det inte verkar rasera min budget totalt. Så jag åker tisdag kväll och kommer hem på måndag morgon :)
 
Penguins :)
 

Haha, crazy.

Jag skickade hem min granne kl halv tio för att jag skulle sova. Och såklart så knackar de på igen när hans kompis kommit hit, och denna man kan inte sluta prata och han kan inte lyssna på folk, så nu precis skickade jag hem dem. När han andades för första gången... Mina öron har trillat av för länge sen. Men det är rätt underhållande.

Semester!

Nu har jag bokat hostel i Puerto Madryn, så jag kommer att spendera en weekend där nästa vecka! Har bara hört gott om det här stället och det ska bli jättekul! Nu ska jag bara lyckas boka buss också. Det tar en sådär 18h enkel väg, men har hört att åka buss (långdistans) här är som att flyga i 1:a klass. Så det ska nog gå bra :) Och det är mycket billigare än flyg, som är himla dyrt här om man är utlänning. Detta blir också premiär för min del att bo på hostel. Får väl se om det var ett bra eller ett dåligt val. 

Skaparglädje,

Just nu har jag ett rus av creativitet. Så klart inte för det jag ska göra, utan för det jag vill göra. Har massor med inspiration och vill egentligen bara vara hemma och sätta igång. Ni är ett fåtal som vet hur jag brukar bli vid sånna här tillfällen. Helt beroende och otroligt engagerad, för ett litet tag. Så ofta gäller det att ta vara på de tillfällena. Men det här känns verkligen som att jag har hittat rätt. Det känns fortfarande fantastiskt att ha fått träffa en som faktiskt sysslar med samma typ av art som jag.

Det är många saker som jag skulle önska att jag kunde, och som jag vill testa på. Men det är få saker som jag känner sånna här connections med. Så när jag kommer hem ska jag nog köpa en handboll till mig själv i julklapp och en massa sprayfärg. För de här är de två sakerna som verkligen känns som jag. Och som jag inte sysslat med på länge, trots att de ger mig sån glädje. Tänk så kul jag kommer att ha! :) Haha.

Graffiti igen,

Nu kan jag berätta storyn också. Igår var jag så uppe i varv att jag inte kunde sova på ett bra tag, det var en av de bästa kvällar jag upplevt. Tidigare när jag gjort tavlor hemma så har jag utvecklat min egen teknik för att göra rätt coola saker, utan att själv kunna rita på fri hand. Men det har hela tiden känts som att jag fuskat, trots att resultatet ofta varit himla snyggt. Och det har tagit väldigt lång tid för varje sak att bli klar.

Så det var verkligen kul att träffa någon som också använder sig av samma teknik (stencile) och tänk att han faktiskt kan leva på det här och sitt art gallery. Han kallar sig Malatesta, och har gjort massor med snygga tavlor/väggar. Jag har haft många funderingar på hur man kan göra objekt större än en A4, och frågor kring material. Och nu har jag fått svar på hur man kan göra. Han använde sig inte alls av några speciella grejer, utan poängterade att man gör som man vill och med de metoder och verktyg man tycker passar.

Han gick igenom grunderna och det visade sig att den här tekniken har används ända sedan grottmänniskornas tid, även egypterna var flitiga användare. Så jag var visst inte den första som kommit på det här ;) Vi var endast två stycken på workshopen, jag och en man som hade rest tunt i flera år och nu fastnat för staden ett tag. Vi fick se flera bilder och exempel på graffiti från andra konstnärer och sen fick vi själva en enkel uppgift att genomföra. När vi hade gjort det, och även testat hur det ser ut när man sprejat den, så fick vi välja på mer avancerade bilder. Och mer gå igenom hur man kanske bör tänka innan man ger sig på själva bilden. Något jag inte riktigt tänkt på innan.

Så jag valde, efter lite beslutsångest, en bild på en tjej för att den liknade det jag hade gjort med Erika lite. Men nu var jag tvungen att använda en lite annan typ av tänkande. Och det var ju jättebra att ha någon där som man kunde fråga om sina funderingar under tiden! Så efter lite pyssel, så hade jag mina två stenciler. Men eftersom det var en workshop, som skulle pågå under en viss tid så kände jag mig lite stressad och hoppade över massa detaljer som jag kanske skulle tagit med annars. Han testade dem och såg hur dem såg ut på canvas. Och trots att jag kände att det nig skulle bli sådär, eftersom att jag stressat lite, så blev det fantastiskt!

Sen fick jag också lära mig hur man 'ska' spraya för att få till det, och även hur man få vissa effekter. Och så fick jag spraya upp den på väggen! På den väggen finns de mest fantastiska saker. Och nu ett tag även min bild. Det är lite av grejen med det här berättade han, att så fort det är uppe på väggen så är det inte längre ditt. För vem som helst kan bara måla över det. Oavsett hur snyggt man tycker att det är. Det är det som är kul med stenciler också, att man kan göra dem igen.

Så nu är jag otroligt inspirerad, och vet vad jag kommer att pyssla med i januari när jag förhoppningsvis inte har något annat för mig :) Ska bara hitta någonstans där man kan köpa sprayfärger hemma. Han tipsade mig att inte använda billiga färger... :P Här har de en hel graffitishop till och med. Synd att man inte får ta med sig sånt hem...

Här är vi som var med, och artisten förklarar för min engelska kollega (jag minns såklart inte vad någon heter...) hur vi gjort med min bild och hur han kan tänka när han sprayar sin ros. Han gjorde även stjärnan som sitter över min flicka på väggen. Och råkade spraya ner menyerna till puben... Haha. 
 
Och här är min flicka på väggen! Det är inte ett så himla bra kort, min kamera är inte alls bra i mörker. Varken med eller utan blixt. Men såhär ser det ut just nu iaf! Om en snar framtid kommer det nog att vara något annat konstverk där, kanske integrerad med det här. 
 

 

Graffiti!

Jag lägger upp samma sak som jag precis postat på facebook, mer info om det här när jag hinner en annan dag :)

My own graffiti on a wall here in Buenos Aires! I was attending a graffiti workshop, with one of the greatest artists here, Maltesta. And he uses the same technic as I’m using to my paintings. So now I’d learned from the best. I’m so happy right now, and want my own wall back at home...

Här kan ni se hans konstverk, och nu vet jag att vissa saker är en otroligt hantverk!
http://graffitimundo.com/artists/malatesta/


 Tjejen var mitt verk för kvällen, och min kampanjon som också var med gjorde en stjärna (och en ros)

Bilar på gräs och en ny affär,

Idag svettas jag som en gris. Igen. Luftkonditioneringen står på 25grader, och det känns svalt. Ugh. Idag har jag sett en märklig sak, eller flera kan man säga. Nämligen flera bilar som kör på gräset, brevid vägen. Typ rätt igenom en park mellan två vägar och en på gräset vid påfarten på motorvägen. Har också upptäckt ännu en affär på min "lilla" gata jag bor på. Jag upptäcker nästan varje gång någon liten affär eller sak som jag inte sett innan. Och då pratar jag om ett område som är så stort som bara det blocket jag bor i. Alltså inte stort. Jag blir lika förvånad varje gång att jag lyckats missa en sån grej.

Köpte lite frukostbröd i en liten sån affär och passade också på att köpa mig en riktig, tjock flottig munk med choklad på. Har redan ätit upp den, och började nästan skratta för mig själv, för när jag bet i den så rann det ut dulche de leche ur den. De har verkligen det i allt.

Nu ska jag sova en riktig siesta för att orka med kvällens workshop.

Dåligt nätverk,

Mitt trådlösa nätverk här hemma gör precis som det vill. Därför kommer jag nog inte att göra sånna långa och fina uppdateringar på ett tag. Man blir nästan lite irriterad...

Tisdag,

Idag mår jag bättre, så pallrade mig till skolan. Men är fortfarande himla trött. Och denna hettan, det var inte så kul att trängas på bussen med massa andra random folk i 45min bara för att komma till skolan. Jättetrött redan från start, en bra början på dagen. Men lyckas ändå få lite saker gjorda idag. Och även om jag inte lyckas få mitt projekt att fungera så jobbar jag iaf på det idag.

Fick också reda på att jag har en plats på graffiti workshop i morgon, hoppas att jag är pigg så att jag orkar med det! Det hålls av en av "artisterna", och han hade gjort en del coola grejer så tror att det skulle vara lärorikt. Pappa, får jag måla på väggen sen i nya lägenheten? ;) haha.
 
Funderar också på att ta mig en liten danslektion denna vecka. Men får se vad jag orkar med! Alejandro berättade att de inte brukar ha varmare än såhär på sommaren. Han sa att det var ovanligt varmt för att vara vår. Och jag tackar för att jag sitter i ett rum med aircondition...
 

Öööhh,

Idag mår jag som en kratta. Har inte sovit sen halv 6... Så får se hur mycket jobb som blir gjort denna dag. Är också väldigt allergisk, så måste iaf pallra mig iväg till apoteket hur som helst.

Och slö sunday!

Idag har jag varit på marknaden i Recoleta och skaffat mig en mate. Gick en lång promenad därifrån för att jag tänkte spana in gallerian här "i närheten". Men jag var verkligen malplacerad där, haha. Och det var så varmt att jag tyckte att det var jobbigt att vara ute och gå. Så satte mig på Kentucky Pizza på stora gatan en bit bort. Och tänkte att jag kan ju testa att beställa något nytt. Haha, gissa vad jag fick. En firre på pizzabiten. Blää, tur att jag endast tog en bit av den! Haha.

Sen har jag mest läst min bok och somnat i soffan. Gick ner en sväng på fiket och åt middag, men det händer inte så där mycket spännande saker just nu. Och vet inte alls vad jag ska göra i veckan. Känns nästan som om jag måste planera något...

Slö saturday!

Idag har jag bara slöat. Vaknade sent. Tog en promenad och eftersom att internet inte fungerade igen i lägenheten så tog jag med mig datorn till caféet för att lyckas skypa med Erika. Det gick inte så bra. De pratar en himla massa här, så hon hörde mig knappt..

Trots att jag sovit mycket så var jag så trött att jag somnade när jag väl hemma låg och läste min bok. Vaknade av att det knackade på dörren. Det var såklart en av de amerikaner som kom och knackade tidigare i veckan. Den ena har knackat på fler gånger och vi har pratat en himla massa. Himla trevlig typ, men han åker härifrån på måndag, så det är inte så mycket mer med det.

Jag pratade med Paola, min spanskalärare om det här igår, att man lär känna så mycket människor. Och man berättar mycket saker för dessa och blir vänner, så blir det så tomt när man plötsligt inte ses alls. Även om man bara känt personen en vecka. Och precis så är det här, jag träffar massor med folk. Men bara i typ en vecka, sen är det nya folk nästa vecka. Och det är väldigt intressant att träffa mycket folk men ibland är det också skönt att umgås med folk man känner. Så det ska bli skönt att komma tillbaka till labbet nästa vecka och träffa dem där igen.

The Spanish lessons,

Hej! 
 
Nu har jag lite tid att skriva igen. Spanskalektionerna har kanske inte gett mig de spanskakunskaper som jag hoppades på, det var alldeles för intensivt för en nybörjare. Men nu förstår jag mycket mer av vad folk frågar mig när jag köper mat och ska beställa mat så det är himla bra. Har också lärt mig fråga efter vägen och sådana saker. Under kursen så har vår lärare (Paula) tvingat oss att fråga random folk på gatan om saker, vilket iaf har gjort att jag känner att jag kan fråga vem som helst nu, och det känns skönt! Vi var bara två stycken på kursen, jag och min holländska kollega Florence. Hon tog denna snabbkurs innan hon ska iväg och jobba på Antarktis i 4 månader. Jättehäftigt att höra om hennes kommande äventyr. 
 
Första lektionen hade på café Tortonis. Ett av de äldsta caféerna i stan, som dessutom har kvar inredningen som den var då de öppnade. Det var kaos, haha jag fattade verkligen ingeting. Och Paola var dessutom rätt stressad, vilket inte hjälpte mig direkt. 
 
Jag, Paola och Florence
 
Den andra lektionen var verkligen en kort en. Florence hade bokat in en graffititouren så vi kunde bara ha klassen i en timme. Den här lektionen var i Palermo Soho, så vi gick och åkte buss dit samlingsplatsen för touren skulle vara. Jag hade tur, som också fick plats, för som ni såg var det himla häftigt. Och nu de här dagarna har jag sett ännu mer graffiti på stadens gator! 
 
Dag 3 var vi i San Telmo inne i stan på en mysig gammal bar. Det var nog den bästa lektionen! Jag lärde mig mycket och fick lite klarthet i saker. Miljön var också trevlig och jag tog min första submarino (varm mjölk som man slängder ner en chokladbit i) trots hettan denna dag. 
 
På baren i San Telmo
 

Jag, Mafalda (deras kända seriefigur) och Florence
 
Idag, dag 4 och den sista dagen, var vi i ett område som heter Recoleta. Det är det flashigaste i området och Paola berättade en hel del om hur klassamhället ser ut. Och när jag gick hem kunde jag verkligen se hur välklädda människor tittade ner på mig och mina springskor, haha. I det här området har de också en väldigt speciell kyrkogård som vi besökte (efter ett besök på ett välkänt café). Paola tyckte att vi var knäppa som tyckte att det att det var kul och tog massa kort. Hon skulle aldrig gå till en kyrkogården om hon inte hade kursen sa hon. Jag träffade en kille på bussen på vägen dit som sa precis samma sak. De fattade inte att vi turister gick dit (de är en stor turistattraktion). Bland annat Evitas grav finns där, och massa gamla presidenter och andra viktiga människor. 
 
Nunnor på besök!
 
 
Det var som en hel stad med dessa gravar
 
Överallt! Vår uppgift var att fråga oss fram till vissa specifika personers gravar. En gång råkade jag fråga enbart "var är graven", haha och fick ett gott skratt som svar :P 
 
Haha, Paola tyckte inte alls om att det var nunnor här. Det betyder otur! Så man skulle ta sig på vänstra sidan av bröstet så skulle det försvinna. Det fick vi göra ett antal gånger då vi mötte nunnorna, haha. 
 
En gata i gravstaden.
 
En till, det var väldigt vackert, tyckte jag och Florence...
 
Den man flygplatsen är döpt efter ligger här i en av kistorna. Läskigt att man kunde kika in på kistorna i alla dessa småhus. Det såg nästan ut som att de hade varsin kyrka som begravningsplats.
 
Mera, mera! 
Bilden är tagen ifrån ett "torg"
Haha, lite moderniteter såg vi spåren av också.
 
Skymtar en en vacker grav bakom en palm
 

Sammanfattat så har väl spanskan gått sådär. Det var lite väl intensivt för mig som inte kunde något alls innan, men ska repetera lite i veckan tänkte jag så får vi se om jag kommer att lära mig mer :) Men jag är himla glad att jag tog den här kursen. Och att jag träffade Florence. Vi hade mycket gemensamt trots åldersskillnaden. Och Paula var också en himla trevlig typ, och vi har haft massor med intressanta diskussioner, inte bara om spanskan utan även om kulturskillnader i våra länder. Hon tyckte att det var himla förlegat att vi hade kungahus (hennes uppfattning var också att de tog alla viktiga beslut) och sa att Antarktis tillhörde Argentina (för det lär de sig i skolan). Och Florence som precis är på väg dit, var väldigt påläst om just det här så det var intressant att lyssna på. Eftersom vi pratat så mycket så har jag nu också fått en insikt om hur det är att vara arbetarklass här i staden också. Fruktansvärt. Paola har två timmar in till stan, enkel väg, sen jobbar hon till 19 eller ibland 21 på kvällarna. Inte konstigt att de äter middag sent! Hon berättade att de måste jobba så mycket varje dag för att ha råd att bo här. Hennes stora dröm var att åka till Stockholm, och Trondheim, haha!
 
Nej, det här var en jättetrevlig upplevelse helt enkelt. 
 

Tired!

Åkte till spanskan runt ett, och kom hem nu. Jag som bara skulle ha en tretimmars lektion...

Oh boy.

Jag som tänkte att jag skulle få en trevlig kväll med bara jag och min dator. Så blev det inte. Blev fri först nu. Haha, men det har varit en upplevelserik kväll ändå. Men hinner inte skriva något nu, måste duscha och gå till sängs. Gute nacht!

Google translate

Urban Art,

Här kommer ett smakprov från Graffiti touren igår: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uuugh.

Har återfått mitt vanliga morgonhumör igen. Usch! Har en rörig vecka, men nu är äntligen ansökan inne iaf! Och jag är lite nervös. Valde nämligen Slovenien som ett land och dit är det nog inte många som söker. Så chansen att jag kommer in där är nog större än till alla andra ställen. Vill jag verkligen åka dit? :p

Karin Wiberg

& Mysteriet om den försvunna positiva derivatan.

RSS 2.0